Kategóriák

Anime

AnimeA japán rajzfilmkultúra átfogó neve. Japánban a filmipar hatalmas részét az animék teszik ki. Japánban az anime a gyerekmeséktől kezdve, a komoly filmtémákig bezárólag a megjelenítő médium. Magyarországra sajnálatos módon elsőként ebből pár hentai kép vagy jelenet jutott el egyes „színvonalas” magazinok egy-egy oldalán, így ma is hallhatunk olyan magasröptű reakciókat mint: „Manga? Ja, az a japán pornó!”

Nem kell mondanunk, hogy ez mennyire nem így van.

A japán mangákat, illetve az animét azonosítani a pornóval pont olyan mintha a hollywoodi filmeket neveznénk pornóiparnak, csak azért, mert léteznek ilyen témájú filmek is. Reméljük azért a napjainkban DVD-n megjelenő magyar kiadások ezen a helyzeten változtattak már pozitív irányba, gondolunk itt főleg a Ghibli sorozatra, amik megmutatják, hogy az anime bizony másról is szól:) Arról pedig ugye kevesen tudnak, hogy gyerekkorunkban sok animét néztünk, anélkül hogy tudtuk volna azt nézünk és kedvelt rajzfilmek voltak ezek Magyarországon. Múmin, Nils Holgerson, Maya a méhecske, Kimba a fehér oroszlán, Lili a virágangyal, Candy Candy, Sandybell, Ezüstnyíl, stb.

A másik tévhit, hogy ugyan az animék között van konkrétan gyerekeknek szóló film is, az anime mégsem mese a szó szoros értelmében. Japánban főleg az előbbiekben említett Ghibli Studio filmjei töltik be ezt a szerepet, nem véletlenül hívják nyugaton sokszor a japán Disney-nek. Persze ugyanúgy, mint a Disney filmeknél, ezeknél a japán filmeknél is megvan az a plussz, amiért egy felnőtt számára is élvezhetőek.

Globálisan az anime mégis az érettebb korosztálynak való, hiába kapjuk többször a véleményt, miszerint „felnőttként mesét nézünk”, tény, hogy a rajongók átlag életkora kb. 20 év. (ez persze nem egy-egy Con-on résztvevők átlagéletkorát tükrözi, ott a fiatalok vannak többségben) Ez főleg azért van, mert az „idősebb” korosztály ismer olyan animéket is, amik megalapozták az anime fogalmát magát. (pl. Akira, Ghost in the Shell, Metropolis)

Ezek a filmek nem gyerekeknek valóak, de nem véletlenül kerültek Magyarországon is moziba, amire a jegyek kiadása után pár nappal már nem volt hely. Boncolgathatnánk az anime egyes irányzatait még oldalakon keresztül, de inkább beszéljünk róla boltunkban;)